Blogi

Peliriippuvuus on todellinen ongelma, joka on lisääntynyt erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten parissa viime vuosina. Mutta mikä yhteys sillä on ihmisen koulutustasoon?

Raha- ja digipelit ovat parhaimmillaan mukavaa viihdettä tai harrastus nuorelle. Ja näin sen kuuluisi ollakin. Sen ei pitäisi häiritä ihmisen muuta elämää, vaan tuntua miellyttävältä toiminnalta. Se tarjoaa jännitystä elämään, se voi olla pakopaikka huolesta ja ahdistuksesta tai se voi myös mahdollistaa sosiaalisen kanssakäymisen verkon välityksellä.

Riippuvuus kehittyy yleensä pikkuhiljaa. Se alkaa pienillä haitoilla, jotka voivat olla sekä sosiaalisia, taloudellisia tai jopa terveydellisiä. Ongelman alkaa tunnistaa yleensä niin, että ajatukset pyörivät vain pelaamisessa eikä aikaa riitä enää muulle normaalille toiminnalle. Pelkkä ajankäyttö ei kuitenkaan kerro kaikkea, sillä harraste mielessä pelaamiseen kuuluvat pitkät pelisessiot voivat myös olla täysin normaalia. Tärkeämpää on tarkastella sitä, miten elämä muuten sujuu ja mitä muuta siihen kuuluu kuin pelaaminen.

Peliriippuvuutta on tutkittu melko vähän ja se on kaiken kaikkiaan hankala aihe tutkia. Toisinaan se yhdistetään muihin riippuvuuksiin ja siitä onkin löydetty jonkun verran samoja piirteitä kuin alkoholi- ja huumeriippuvuudestakin. On kuitenkin selvää, että ongelma on suurempi nuorten ja nuorten aikuisten keskuudessa kuin aikuisten. Loppuen lopuksi itse koulutustasolla ei näytä olevan niinkään suurta merkitystä, sillä peliriippuvuus voi iskeä kehen tahansa.

Elämäntaustan vaikutus peliriippuvuuteen

Aikaisemmin puhuttiin, että kyseessä on vain miesten ongelma, mutta tämä ei ole mitenkään itsestäänselvyys. Peliriippuvuus voi iskeä kehen tahansa sukupuolesta riippumatta. On kuitenkin selvää, että elämäntaustalla voi olla paljonkin tekemistä itse peliriippuvuuden kanssa. Eikä se tarkoita sitä, että elämäntaustatekijät johtaisivat suoraan riippuvuuteen, mutta niissä voi olla elementtejä, jotka lisäävät riippuvuuden riskiä.

Tätä varten on hyvä miettiä sitä, että vaikka ihminen pärjäisi kuinka hyvin opiskeluissaan, voi eteen tulla muita ongelmia, jotka vaikuttavat peliriippuvuuden syntyyn. Toisaalta koulutuksen puute ja sen mukanaan tuomat vaikeudet elämässä voivat nekin johtaa peliriippuvuuteen. Mutta tärkeintä on muistaa, että kyseessä on todellinen ongelma, joka voi kohdata sekä tohtorin tutkinnon saaneen tai myös peruskoulun kesken jättäneen henkilön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.