Blogi

Suomalainen koulutusjärjestelmä tunnetaan yhtenä maailman parhaimmista, mutta miksi suomalaiset yliopistot eivät pärjää kansainvälisissä vertailuissa? Tämä selittyy pitkälti sillä, että Suomi on todella pieni maa verrattuna esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Iso-Britanniaan. Yliopistorankingeissa usein kiinnitetään huomiota kohtiin, joissa Suomen kokoinen maa ei yksinkertaisesti pysty pärjäämään. Näitä ovat muun muassa opettajat/oppilaat suhdeluku ja ulkomaalaisten opiskelijoiden osuus.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö suomalaiset yliopistot olisi yksiä parhaimpia maailmassa. Pelkkä rankinglistan sijoitus kun ei kerro kaikkea yliopistosta ja sen toimivuudesta. Suomen yliopistot erottuvat edukseen nimittäin muutamassa erittäin tärkeässä seikassa: tasa-arvoisuudessa ja korkealaatuisessa koulutusjärjestelmässä.

Suomalaista koulutusta arvostetaan suuresti maailmalla ja se on aina etuus ulkomailla, vaikka kyse ei olekaan vertailussa kärkisijoille asettuneesta yliopistosta. Suomalaiset opiskelijat ovat saaneet hyvän pohjan jo peruskoulusta lähtien, joka edesauttaa heitä suuresti pärjäämään myös myöhemmällä iällä korkeampia tutkintoja hakiessa.

Suomen yliopistoissa on kuitenkin valittavana monia eri koulutusohjelmia ja niitä löytyy myös englanninkielisenä. Niitä arvostetaan erityisesti korkealaatuisen opetuksen, tutkimuksen ja innovaatioiden ansiosta.

Niissä tuetaan myös suuresti opiskelijoiden myöhempää työllistymistä ja siihen paneudutaan jo opiskeluaikana. Kun opinnot päättyvät on opiskelijoille edelleen tarjolla urapalvelua, jotka liittyvät ohjaukseen, työnhakuun, mentorointiin sekä uramahdollisuuksiin.

Mahdollisuus kansainvälistymiseen

Opiskelua ei myöskään tarvitse suorittaa pelkästään Suomessa, sillä Suomen yliopistot tukevat vahvasti kansainvälistymistä ja opiskelijat voivat suorittaa opiskelujaksoja myös ulkomailla. Vaikka itse ulkomaalaisten opiskelijoiden määrä Suomessa on melko pieni, noin 6 %, yliopistot pitävät huolen siitä, että ne ovat osa kansainvälistä verkostoa.

Voidaan siis sanoa, että suomalaiset yliopistot ovat todella mahtavia ja pärjäävät erittäin hyvin myös kansainvälisissä vertailuissa. Ne ovat monipuolisia ja moderneja sekä nykyään opiskelua voi suorittaa myös paljon etänä. Niiden ympäristö on inspiroiva ja opiskelijat pääsevät mukaan monenlaiseen toimintaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.