Maailman parhaimpien yliopistojen listan kärkipäätä pitää vuodesta toiseen tunnetut englantilaiset ja yhdysvaltalaiset yliopistot. Yliopistoja vertailtaessa käytetään erilaisia kriteerejä ja näihin kuuluu muun muassa: opetuksen ja tutkimuksen taso, siteerausten määrä erilaisissa julkaisuissa ympäri maailmaa ja kansainvälisten huippuoppilaiden määrä yliopistossa.
Suomalaisia yliopistoja löytyy myös maailman yliopistorankingista, mutta vain Helsingin yliopisto on yltänyt sadan parhaan joukkoon. Se löytyi vuonna 2021 sijalta 98.
Tunnetuinta ja arvostetuinta yliopistovertailua ylläpitää The World University Rankings, mutta erilaisia tuloksia tarjovat myös Times Higher Education World University Rankings ja Academic Ranking of World Universities. Kukin niistä arvostelee yliopistojen laatua hieman eri kriteerein.
Toisinaan yliopistorankingeja myös arvostellaan sen takia, että ne suosivat toisia tieteenaloja enemmän kuin toisia. Niissä on usein nähty, että suurimman rahoituksen saavat luonnontieteet, tekniikka ja matematiikka painottuvat myös parhaimpien yliopistojen listauksissa.
Vertailuissa suositaan myös etenkin englanninkielisiä yliopistoja, joka selittyy pitkälti sillä, että suurin osa tieteellisistä julkaisuista ja tietokannoista on englanniksi.
Oli rankinglistan ylläpitäjä sitten mikä taho tahansa, toistuvat samat yliopistojen nimet niiden kaikkien kärjessä. Näitä ovat Englannin Oxford, Cambridge, University College London ja Imperial College London sekä Yhdysvaltojen Stanford, Harvard, California Institute of Technology, Princeton ja Columbia.
Euroopan yliopistotarjonta
Monet suomalaisetkin opiskelijat haaveilevat pääsystä maailman huippuyliopistoihin. Niihin pääseminen ei ole kuitenkaan helppoa ja tämän lisäksi korkeat lukukausimaksut tuovat omat haasteensa.
Suomalainen koulutus ei aina houkuttele korkeammalle tasolle pyrkiviä opiskelijoita ja viimeistään lukion viimeisenä vuotena edessä on suurten ratkaisujen paikka. Sitä varten opiskelu Euroopassa on hyvä vaihtoehto monelle suomalaiselle.
Euroopasta löytyy useita kansainvälisen tason yliopistoja, jotka ovat täysin kilpailukykyisiä maailman huippuyliopistojen kanssa. Ne ovat korkeatasoisia, mutta niiden lukukausimaksut ovat huomattavasti kohtuullisempia.
Ulkomailla opiskelun lisäksi asuminen toisessa maassa kasvattaa luonnetta ja avaa uusia näkökulmia. Se on erinomainen tilaisuus nuorelle ihmiselle kokea uusia haasteita ja nähdä erilaista elämää Suomen ulkopuolella.
Euroopan parhaimmistoon kuuluu muun muassa Zürichin, Münchenin, Amsterdamin ja Kööpenhaminen yliopistot, joihin jokaiseen suomalaisen opiskelijan on helppo hakea.