Blogi

Jokainen yliopistoon haikaileva joutuu myös sen suuren päätöksen eteen, mikä yliopisto hänen tulisi valita. Tämä voikin olla paljon suurempi kysymys, kuin miltä se aluksi tuntuu. Toisaalta on myös paljon opiskelijoita, joille yliopiston valinta on kuin itsestään selvyys eikä sitä tarvitse miettiä sen enempää. Vaihtoehtoja on kuitenkin hyvä olla, sillä aina ei pääsy haluamaansa yliopistoon välttämättä ole mahdollista.

Ensiksi opiskelija tietenkin valitsee alan, johon hän on suuntaamassa. Jotkut suositummat alat voivat olla tarjolla monessa eri yliopistossa, joka laajentaa vaihtoehtojen määrää huomattavasti. Harvinaisemmilla aloilla sen sijaan vaihtoehtoja itse opiskelupaikan suhteen ei välttämättä ole niin montaa.

Alan lisäksi valintaan vaikuttavat myös muut tekijät, kuten opiskelijan henkilökohtainen tilanne. Monet haluavat opiskella paikkakunnalla, jossa myös perhe ja ystävät asuvat. Toisilla voi olla jo oma perhe, jonka vuoksi iso muutto ei ole mahdollista. Toiset keskittyvät vain ja ainoastaan yliopiston tarjoamiin erikoisuuksiin ja erityislinjoihin tehden valintansa niiden perusteella.

Tilanne muodostuu hankalaksi opiskelijalle siinä vaiheessa, jos he joutuvat kokemaan painostusta esimerkiksi omilta vanhemmiltaan. Tämä aiheuttaa täysin turhaa ahdistusta ja stressiä opiskelijalle. Loppuen lopuksi liiallinen painostaminen ja vakuuttaminen eivät tuo mitään hyvää, vaan pahimmassa tilanteessa opiskelija jopa lopettaa koulunsa virheellisen valinnan takia. Kun valinnan saa tehdä itsenäisesti, tuo se myös enemmän vastuuta opiskeluun.

Vertaile ja ota selvää

Vaikka tuntuu siltä, että päätös opiskelupaikasta olisi itselleen jo täysin selvä, kannattaa silti vertailla eri yliopistoja keskenään. Niiden joukosta voi yhtäkkiä löytyäkin toinen vaihtoehto, joka sopii vielä paremmin opiskelijan omiin tulevaisuuden haaveisiin. Yliopistojen omilta kotisivuilta löytyy todella kattavasti tietoa, joka voi auttaa valinnan tekemisessä. Kannattaa myös kuunnella muiden opiskelijoiden kokemuksia ja selvittää hieman, minkälaiset tulevaisuuden näkymät valmistumisen jälkeen ovat odotettavissa.

Ei ole myöskään mikään häpeä jättää opiskeluja kesken, jos ala ei vaan tunnu enää omalta. Monet ovat vaihtaneet suuntaa kesken opintojen ja loppuen lopuksi päätyneet omalle unelma-alalleen. On täysin turhaa kituutella opintosuunnassa, joka ei enää tunnu omalta. Silloin on parempi vaihtaa suuntaa ja lähteä opiskelemaan juuri sitä alaa, mikä itseään eniten kiinnostaa. Ei kuitenkaan kannata tehdä liian hätiköityjä päätöksiä, vaan punnita vaihtoehdot ensin rauhassa ja saada asiasta täysi varmuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.