Blogi

Opiskelujen aloittaminen yliopistossa on samalla sekä jännittävää että hieman pelottavaakin. Moni asia mietityttää ja monelle kyseessä on myös suuri muutos elämässä. Ehkä opiskelu alkaa aivan uudella paikkakunnalla, yliopistossa ei välttämättä ole yhtään ennestään tuttua henkilöä, pärjääminen taloudellisesti jännittää ja opiskelija tietää, että nyt on todella opiskeltava täysillä, jos yliopistosta meinaa päästä läpi.

Kaikki ei kuitenkaan ole yhtä puurtamista ja pänttäämistä, vaan aikaa kannattaa antaa myös itselleen ja omalle hyvinvoinnille. Yliopistossa opiskelleet ja sen kaiken kokeneet antavat muutaman hyvän vinkin uusille opiskelijoille:

1.       Suunnittele opiskelut hyvin kalenteriin

Pyri saamaan joka kuukausi täyteen tarvittavat opintomäärät, jotta opintosi etenevät hyvää vauhtia ja mahdolliset Kelan maksamat tuet eivät keskeydy. Jos aikaa jää, on hyvä ottaa osaa myös itselle mielenkiintoisiin kursseihin, vaikka niitä ei varsinaisesti omaa tutkintoa varten tarvitsisikaan. Näin opiskelusta tulee hauskempaa ja mielenkiintoisempaa.

2.       Älä tuhlaa, vaan käytä rahasi järkevästi

Liian moni uusi opiskelija tuhlaa sekä rahansa että aikansa ensimmäisenä vuotena turhaan juhlimiseen. Ikävä kyllä tämä kostautuu myöhemmin, joten kannattaa elää maltillisesti ja välttää liikaa juhlimista.

3.       Ota rohkeasti yhteyttä henkilökuntaan, opettajiin ja tutoreihin

Hae apuja ja neuvoja, kun niitä tarvitset. Opettajia ja tutoreita on helppo lähestyä ja he ovat siellä sinua varten. Kysy heti, jos on jotain epäselvää ja vältä täten väärinkäsitykset.

4.       Mene mukaan fuksitapahtumiin

Ota osaa yliopiston sosiaaliseen elämään, tutustu ihmisiin ja osallistu kaikkiin tarjolla oleviin fuksitapahtumiin. Niissä saat kullanarvoista tietoa tärkeitä asioista ja on erittäin tärkeää ylläpitää myös sosiaalisia suhteita, eikä keskittyä pelkkään opiskeluun.

5.       Nuku tarpeeksi

Tuntuu ehkä hölmöltä vinkiltä, mutta uni on todella tärkeää ihmiselle. Liika bilettäminen kuten myös liika opiskeleminen voivat pahimmassa tapauksessa kostautua jopa loppuun palamisena. Pidä siis huoli itsestäsi ja omasta terveydestäsi.

Tärkeintä on löytää tasapaino opiskelun ja vapaa-ajan välille. Kun opinnot etenevät hyvää tahtia, jää myös sosiaaliseen elämään aikaa ja opiskelijan on hyvä olla. Jos mielesi tekee mennä ulkomaille, kannattaa miettiä vaihto-opiskelua tai harjoittelua, mutta ei oman opintolainan tuhlaamista pelkkään matkusteluun. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.